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XXXX (“Taxpayer”) has requested an Opinion of the Tax Commissioner (“Opinion”) pursuant 
to Ohio Revised Code (“R.C.”) section 5703.53.   
 

FACTS 
 
Taxpayer is in the business of selling commercial cooking equipment and supplies.  Taxpayer 
requests a written opinion on whether it should continue to charge sales tax on its sales of certain 
commercial kitchen equipment.  The equipment in question consists of exhaust hoods installed 
over cooking areas that trap heat, smoke and grease; ventilation equipment (exhaust ductwork and 
fans) that transfer the heat and contaminated air out of the building; and fire suppression 
equipment attached to the hoods and ductwork to detect and automatically suppress fires.  The 
Taxpayer indicates that this equipment is generally sold together as a complete system to persons 
licensed to conduct a food service operation.  The exhaust hood, ventilation equipment and fire 
suppression system are listed and priced separately on invoices to customers.  The equipment at 
issue is not of a type used for general area ventilation. 

 
DISCUSSION AND OPINION 

 
Pursuant to R.C. 5739.02(A), the Ohio sales tax applies to all retail sales in this state.  R.C. 
5739.01(B) defines “sale” for Ohio sales tax purposes to include any transfer of title, possession, 
or a right to use tangible personal property in this state or the provision of a designated taxable 
service in this state for a consideration.  However, there are exceptions and exemptions to the 
tax; see for instances R.C. 5739.01(E) and 5739.02(B).  One of the specified exemptions is the 
sale of certain equipment made to persons licensed to conduct a food service operation.  R.C. 
5739.02(B)(27) provides: 
 

(B) The tax does not apply to the following: 
 

* * * 
(27) Sales to persons licensed to conduct a food service operation pursuant to 
section 3717.43 of the Revised Code, of tangible personal property primarily used 
directly for the following: 
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(a) To prepare food for human consumption for sale: 
 
(b) To preserve food that has been or will be prepared for human consumption for 
sale by the food service operator, not including tangible personal property used to 
display food for selection by the consumer; 
 
(c) To clean tangible personal property used to prepare or serve food for human 
consumption for sale 

 
After review of the evidence, it is the opinion of the Tax Commissioner that the exhaust hood 
over a cooking area and ventilation equipment connected to the exhaust hood is used in the 
preparation of food.  Accordingly, a licensed food service operator may claim exemption on its 
purchase of this equipment when it is used in the preparation of food for human consumption for 
sale.  A customer claiming this exemption must provide a certificate of exemption to Taxpayer, 
and Taxpayer must obtain such certificate of exemption from the customer, pursuant to R.C. 
5739.03(B). 
 
The fire suppression equipment is taxable.  This equipment, although attached to the exhaust 
hood and ventilation equipment, is not used in food preparation.  Instead, it is there for use in the 
event of a fire.  The exemption found in R.C. 5739.02(B)(27) does not extend to this equipment. 
 
In summary, it is the opinion of the Tax Commissioner that exhaust hoods and ventilation 
equipment are used in the preparation of food, and that a licensed food service operator may 
claim exemption on its purchase of this equipment under R.C. 5739.02(B)(27)(a).  However, the 
fire suppression equipment is not used in the preparation of food and accordingly does not 
qualify for exemption under R.C. 5739.02(B)(27).   
  
This Opinion is limited to the legal issue addressed in this Opinion.  This Opinion only applies to 
the Taxpayer and it may not be transferred or assigned.  In addition, the tax consequences stated 
in this Opinion may be subject to change for any of the reasons stated in R.C. 5703.53(C).  It is 
the duty of the taxpayer to be aware of such changes.  See R.C. 5703.53(E). 
 
Sincerely, 
 
 
 
William W. Wilkins 
Tax Commissioner 
 


