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 This request for an opinion of the Tax Commissioner was received January 21, 1993.  
Specifically, it concerns the application of the sales tax to the services provided by XXXX 
("Taxpayer"). 
 
 The Taxpayer has stated the following factual circumstances. 
  

 1.   The Taxpayer is a multi-state human resources consulting firm affiliated with an 
international network of similar firms that specialize in career transition services. 

 
 2.   The Taxpayer's approach is to work with employers to create programs that are 

necessary when organizational change is caused by new ownership, mergers and 
acquisitions, growing or dwindling markets, evolving technology, corporate 
restructuring, and other change related causes. 

 
 3.   The Taxpayer's has four main areas of specialization: (1) outplacement planning 

and assistance; (2) organizational development and renewal services; (3) dual 
income career management assistance; and (4) leadership development 
consulting. 

 
 4.   In each of the above areas, the Taxpayer receives a fee for the services rendered.  

This fee is paid before any services are rendered to the employer and are payable 
in any event.   

 
 5.   In exchange for these fees, the Taxpayer provides to the employees of the 

employer consulting services, offices, career research library, re-employment 
workshops, access to telephones, and other related services. 

 
  6.  In no event does the Taxpayer receive payment from any employee of the 

employer or from any company from whom an employee may obtain a job.  In 
some cases, the Taxpayer may make referrals to an employment recruiter.  
However, in these cases, no payment is ever made by the recruiter to the 
Taxpayer.   

 
 7.   Also, in no event does the Taxpayer actually locate or find employment for a 

person.  Instead, it provides the facilities to enable persons to find employment on 



their own.  The responsibility for finding employment is always on the person 
using the Taxpayer's services.  For example, the Taxpayer never sets up 
interviews for persons or contacts potential employers with respect to job 
opportunities.  Any contact the Taxpayer has with potential employers is solely to 
determine on a general basis if they are hiring. 

 
QUESTION FOR WHICH AN OPINION IS REQUESTED 

 
 Are the service provided by the Taxpayer “employment placement services” subjects to 
sales tax under R.C. 5739.01(B) (3) (1)? 
  

OPINION 
 
 Section 5739.02 of the Ohio Revised Code levies an excise tax on each retail sale made 
in the state of Ohio. Am. H.B. 904 effective January 1, 1993, amended section 5739.01(B) so as 
to include within the meaning of “sale” or “selling” employment placement services. Therefore, 
as of January 1, 1993, the rendering of an employment placement service became a transaction 
upon which Ohio sales tax is to be charged. “Employment placement service” is defined in 
section 5739.01(KK) as the locating or finding employment for a person or finding or locating an 
employee to fill an available position.” 
 
 Employment placement service is a narrowly defined term. Simply put, the sales tax 
applies to fees, commissions or other charges that a person pays for securing employment; that 
an employer pays for finding a person for a position; or that a person or company pays for 
finding or locating a position for a person. 
 
 Based upon the information presented, the Taxpayer’s service does not meet the 
definition of an employment placement service. Employers which have undergone some type of 
organizational change resulting in the need to abolish jobs use the Taxpayer to provide what are 
essentially consulting services to the redundant employees. Accordingly, it is the opinion of the 
Tax Commissioner that this is not an “employment placement service”. 
 
 This opinion applies to the Taxpayer and its property only. It may not be transferred or 
assigned. 
 
 In addition, the tax consequences state in this opinion may be subject to change for any of 
the reasons stated in R.C. 5703.03 (c). It is the duty of the Taxpayer to be aware of these 
changes. R.C. 5703 (E). 
 
 
 
       Roger W. Tracy 
       Tax Commissioner 
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